• Dill - Dis de 9.00am a 8.00pm        ROESP: 0620CAT-SB

abril 30, 2024

Notícia de: https://www.20minutos.es/noticia/3746635/0/a-pesar-lucha-avispa-asiatica-continua-expandiendose-peninsula/

Autor: JORGE GARCÍA 29.08.2019 – 17:19H

Va començar a albirar per primera vegada l’any 2010 i, des d’aleshores, la seva població a Espanya no ha fet més que créixer. Es tracta de la vespa asiàtica (vespa velutina) i és una de les espècies invasores que més alarma social ha causat en els últims anys.

Aquesta és una espècie de vespa de grans dimensions (la reina aconsegueix els 3,5 cm) procedent del sud-est asiàtic i que habita àmplies zones que van des del nord de l’Índia fins a l’oest de la Xina. Formen nius molt poblats, de fins a 2.000 individus, dels que amb cada cicle anual parteixen diversos exemplars a construir nous vespers en altres llocs.

Al voltant de 2004 va començar a detectar-se la seva presència al sud-oest de França, a on es creu que va arribar en un carregament comercial de fruita, però no va ser fins 2010 quan es van produir els primers albiraments a País Basc i Navarra. Als pocs anys, va colonitzar bona part de la cornisa cantàbrica, arribant a estar molt present a Galícia i Astúries, i també es va instal·lar en altres zones com Mayorca, el nord d’Aragó i el nord-est català.

Augmenten els albiraments a Galícia i Astúries

Galícia i Astúries són les dues comunitats autònomes en què la es coneix una major presència d’aquesta espècie, ja que les dues reuneixen les condicions perfectes per a la seva proliferació i creixement: humitat i temperatures temperades. Així, en el cas de Galícia, els serveis públics van destruir prop de 26.000 nius en 2018 i s’estima que un dels seus depredadors autòctons, el vesper europeu, va poder fer el mateix amb 24.500 vespers, segons les dades presentades per l’equip dirigit pel investigador Salvador Rebollo de la Torre, professor titular d’ecologia de la Universitat d’Alcalá. Les previsons per 2019 apunten que les dades d’aquest any seran similars o superiors a l’any passat.

La situació a Astúries és similarment preocupant. Segons la avispaasiatica.org, el 2018 aquesta plaga havia colonitzat el 80% del territori i Serpa, l’empresa pública encarregada del seu control, va capturar 12000 vespes reina. El mateix mitjà pronostica que el 2019 arribin al 100% del territori. Per combatre aquesta expansió, el Principat estudia autoritzar la utilització d’explosius contra els nius.

Noves àrees d’expansió

Amés de les zones en què la vespa asiàtica porta temps implantada (Galícia, Astúries, Cantàbria, País Basc, Navarra i les Illes Balears), fa alguns anys van començar a trobar-se també al nord de les povincias de Burgos, Lleó i Sòria, encara que amb nombres encara molt inferiors als dels seus veïns del nord i nord-oest. Aquest any, l’Associació d’Apicultors de Valladolid (Aprova) confirmava que les proves realitzades sobre un niu sospitós de pertànyer a aquesta espècie en aquesta província havien llançat resultats positius. També, s’ha denunciat algun albirament a Zamora que no ha aconseguit confirmar-se.

Es coneix, a més, la presència de l’espècie invasora a les zones temperades d’Aragó, a La Rioja ia Catalunya.

Mallorca aconsegueix «eradicar» la vespa asiàtica

A l’agost d’aquest any, la conselleria de Medi Ambient de Mallorca afirmava que l’illa podria ser el primer territori en aconseguir eradicar aquesta espècie invasora, anunciat que no s’havia detectat cap exemplar en el període d’un any. Aquest assoliment, detallen, s’hauria aconseguit gràcies a una agressiva campanya de detecció activa i la instal·lació d’un nombre cada vegada més gran de trampes: el 2016, es van retirar 09:00 nius; el 2017, es van col·locar 250 trampes i es van retirar 20 nius; en 2018, es van situar 582 trampes i només es es va retirar un niu. Des de llavors, no han tornat a trobar-se vespes asiàtiques a Mallorca.

No obstant això, el Consorci per a la Recuperació de la Fauna de ses Illes Balears (COFIB) adverteix que encara és aviat per declarar amb certesa l’eradicació, i urgeix a estar atents davant de possibles nous albiraments, tenint en compte la difícil detecció d’aquest insecte i la seva elevada capacitat reproductiva. A més, avisen, és important vigilar les àrees portuàries, ja que pot tornar de la mateixa manera en què va fer acte de presència per primera vegada.

La seva picada no és més perillosa que la de les espècies autòctones

La vespa velutina rep el sobrenom de «vespa assassina», però els experts asseguren que no ha de ser motiu d’alarma en aquest sentit. Tot i que aquest animal ja s’ha cobrat algunes vides al nostre país (l’any passat es van registrar tres morts per aquesta raó a Galícia, i en el que va de 2019 han estat dos els casos, un a Galícia i un altre a Astúries) es tractava, en tots els casos, de persones al·lèrgiques a les picades de vespa, una condició que també pot resultar fatal si la picada és de qualsevol de les espècies autòctones.

No obstant això, si és destacable que són molt territorials, de manera que si una persona s’acosta al seu niu, poden sentir-se amenaçades i atacar. A més, quan ho fan, marquen amb una hormona que atrau altres vespes i es produeix un atac en grup, el que si pot arribar a comprometre la vida d’una persona. El malnom d’assassina, més aviat, es refereix a la seva voracitat cap a les seves víctimes predilectes: les abelles. Tot i que les vespes adultes són herbívores, depreden altres insectes per proporcionar aliment als seus larves, i ataquen amb especial feresa dels ruscs d’abelles, causant greus danys al sector de l’apicultura.

Quan ataca una explotació, pot causar la pèrdua de fins al 60% dels ruscs.

Abrir chat
Contacta amb nosaltres sense compromis
Contacte amb nosaltres, fes clic al icona de la dreta i s'obrirà el WhatsApp