agosto 28, 2019
Notícia publicada a: https://www.diarimes.com/es/noticias/camp_tarragona/2019/03/29/aparece_ejemplar_avispa_asiatica_una_vivienda_salou_58236_1093.html
Autora: Sílvia Jiménez
El primer indici que la vespa asiàtica (vespa velutina) -coneguda popularment com la vespa assassinat podria haver-se desplaçat fins a la comarca del Tarragonès, concretament, a Salou. Una veïna del carrer Mas de Molas d’aquest municipi va trobar un exemplar de vespa asiàtica a la galeria de la seva cuina la nit de dimecres.
Els Agents Rurals van recollir ahir l’exemplar -que, a més, podria ser una reina- i van estar buscant el niu per la zona on va aparèixer sense èxit. El fet que no hi hagi aparegut el niu impedeix determinar si aquesta espècie invasora s’ha instal·lat a la comarca. És, però, la primera que es troba a la zona i podria ser la prova que el perillós insecte ha començat a desplaçar-se cap al sud. Convé recordar que els primers dos nius de vespa asiàtica a la demarcació de Tarragona es van detectar en una casa abandonada a Segur de Calafell (Calafell, Baix Penedès) l’agost de l’any passat. Fins a l’aparició d’aquests, la presència de la vespa asiàtica s’havia considerat inexistent a les comarques tarragonines. L’afectació es concentrava, sobretot, en comarques de Girona i Barcelona.
«Vaig sortir a la galeria de la cuina i vaig veure un insecte molt gran que semblava mort, però encara era viu», explica la veïna. El va recollir i el va ficar en un pot. L’endemà, ahir, va trucar al cos d’Agents Rurals per informar-los sobre la troballa. Els Agents Rurals li van confirmar que es tractava d’una vespa asiàtica. «Van estar buscant el niu pel jardí i per les cases dels veïns, perquè sospitaven que ho podria haver fet prop», afegeix la veïna. Fins ara no ha aparegut. El fet que l’insecte estigués mig mort podria ser l’indici que acabava de fer el niu, un extrem que no es pot confimar fins que no es trobi, si és que hi ha.
El gener de l’any passat, els tècnics del Servei de Fauna i Flora de la Generalitat de Catalunya van detectar nius de la vespa asiàtica en cinc comarques catalanes on fins llavors no estava present. En concret, l’insecte va aparèixer al Bages, al Berguedà, a la Cerdanya, al Vallès Oriental i al Maresme. En aquestes comarques cal afegir les de la demarcació de Girona on l’insecte té una major presència. Especialment elevada és l’afectació de la vespa asiàtica a l’Alt Empordà, la Garrotxa, la Selva, el Gironès i el Pla de l’Estany, mentre que al Baix Empordà i al Ripollès és més limitada.
La vespa depredadora asiàtica és una espècie de vespa oriünda del sud-est asiàtic que s’està estenent per Europa des de la seva arribada accidental a França el 2004. És depredadora natural de les abelles i és similar a les vespes autòctones de les que es pot diferenciar pel fet de tenir una única franja groga i més ampla a l’abdomen. No és especialment agressiva per a les persones però pot arribar a causar la mort, sobretot als al·lèrgics.
Característiques
Una vespa obrera ostenta uns 3 centímetres de longitud. Té el tòrax negre i l’abdomen amb un anell groc-taronja amb un triangle negre. La vespa reina fa 3,5 centímetres de longitud. Com altres vespes fa un rusc a la primavera de la textura del paper normalment en els arbres, però s’ha adaptat molt bé i pot fer el niu en qualsevol lloc.